Virujte ljudi recept je za prsti polizat, brzo i jednostavno, ma ne možeš zeznut da oćeš. Recept mi je dao barba Rajko Peranić, čovik od mor...
Virujte ljudi recept je za prsti polizat, brzo i jednostavno, ma ne možeš zeznut da oćeš. Recept mi je dao barba Rajko Peranić, čovik od mora, fotografije, dobre kapjice i naravno prvoklasne spize. Pa da puno ne duljimo ajmo provat, napominjemo recept je za 4 osobe:
Mala tajna, velikih majstora kužine! - Obavezno kuhati trijezan!!!
TRIBA NAM:
- 1 kg svježih, neočišćenih liganj
- 1/2 litra dobrog crnog vina
- 8 režnja češnjaka
- 5 žlica vegete
- 1/2 dl maslinovog ulja
- 1/2 dl biljnog ulja
- 2 stručka peršina
KORAK 1.
U dublju teću (koristio sam vok) stavite maslinovo ulje i biljno ulje.
KORAK 2.
Ubacite nasjeckani češnjak i peršin te dinstajte do zlatne boje češnjaka.
KORAK 3.
Nakon par minuta dinstanja dodajte neočišćene lignje (možete samo oči izvaditi da ne pucaju)
KORAK 4.
Lignje začinimo samo s vegetom, lagano mješajte cijelo vrijeme da se ravnomjerno sve zapeče.
KORAK 5.
Kad se lignje zapeku (sfrigaju) dodajte crno vino po želji. Odabrao sam plavac mali, jer uz dobru spizu moraš staviti i prvoklasno vino, piju lignje, pa pola ostaje i za kuhara ;)
KORAK 6.
Ostavimo sve da se krčka, poklopite poklopcem da se ukuha dok ne ishlape vinske pare. cca 40 minuta dok se šug ne zgusne, a tekućina reducira na tamnu gustu smjesu.
Dobru spizu valja i lipo poslužiti, malo dekoracije s paškim sirom i kojom grančicom peršina nije na odmet. Fino na tanjuru, ugodno oku. Pazite, toć je uvijek bolji od same lignje.
USLAST!!!!
KOMENTARI